Hart- en vaatziekten

“Mijn moeder is recentelijk gestorven aan een hartaanval. Ik dacht dat vrouwen daarvan gespaard bleven.”

Sfeerbeeld Menopauzeconsulent Gerda Desmidt

We denken dat hartaandoeningen eerder een probleem zijn voor mannen. Maar toch zal meer dan de helft van alle vrouwen boven de 50 jaar sterven aan een hartaandoening.
Hartaandoeningen zijn de grootste doodsoorzaak voor vrouwen. De meeste vrouwen zijn echter banger voor borstkanker dan voor een hartaandoening.

Hart- en vaatziekten zijn een overkoepelende term, daaronder vallen aandoeningen aan de kransslagaders, hartaanvallen, beroertes, hoge bloeddruk.

Tot de menopauze beschermt oestrogeen zowel uw botten als uw hart. Helaas betekent dit dat tijdens de post-menopauze, waarin de hoeveelheid oestrogenen flink afgenomen is, het riscio op hart- en vaatziekten in aanzienlijke mate toeneemt.

We willen hierbij aanstippen dat de symptomen van een hartaanval bij vrouwen heel anders kunnen zijn dan bij een man en gemakkelijk over het hoofd kunnen worden gezien. Vrouwen voelen soms slechts een lichte, vervelende sensatie in de borst met een dof of zwaar gevoel. De pijn op de borst lijkt soms veel op die van een indigestie.

Gelukkig kunt u zelf veel doen om hart- en vaatziekten te voorkomen. Daarom is het van groot belang uw levensstijl en voedinggewoonten aan een grondig onderzoek te onderwerpen om nog tijdig de nodige aanpassingen te kunnen doen. Laat u daarin vakkundig begeleiden en maak een afspraak met menopauzeconsulent Gerda Desmidt

© 2019 Gerda Desmidt Menopauzeconsulent – Alle rechten zijn voorbehouden – PrivacybeleidDisclaimer