Pre-menopauze begeleiding

Hebt u een jaar geen menstruatie gehad? Dan bent u in de menopauze. Toch kampt u soms van tevoren met allerlei kwalen. Graag deze klachten drastisch verminderen of helemaal voorkomen?

Deel uw verhaal met een menopauzeconsulent. Vertel haar hoe u zichzelf ziet. Hoe u relatie verloopt, waarmee u worstelt. En u krijgt advies dat u op het lijf geschreven is.

Sfeerbeeld Menopauzeconsulent Gerda Desmidt

Hoe herkent u de premenopauze?

Acht tekenen aan de wand:

1. Eerste opvliegers

Opvliegers zijn plotse warmteopwellingen. Vaak alleen in de dagen voor uw menstruatie, of in de vorm van nachtelijke zweetbuien of koude aanvallen. Maken de opvliegers heviger: stress, warm eten en koffie.

2. Veranderend menstruatiepatroon

De bloedingen worden heviger, soms met klonters. Bij sommige vrouwen zijn ze net minder fel. Ook uw maandelijkse cyclus wordt korter, vaak zelfs om de 21 dagen. U ervaart lange periodes zonder bloedverlies – tot wel zestig dagen.

3. Onverklaarbare stemmingswisselingen

De onverwachte huilbui net voor de menstruatie? Die kenden we al. Maar plots wankelt uw gemoedstoestand ook tussendoor. U voelt zich onrustig, bezorgd en soms lusteloos.

4. Gewichtstoename

U eet geen hap meer of minder. En toch lijkt uw weegschaal het noorden kwijt. Want telkens verschijnt er een hoger getal. Dat komt omdat uw lichaam minder energie verbruikt. Bovendien hebt u last van een opgezwollen of zwaar gevoel.

5. Drogere huid

Eerst wordt de huid op uw benen droger. Daarna: op de armen en in het gezicht. Af en toe kampt u ook met vaginale droogheid: het loopt niet meer zo gesmeerd als voorheen. Met jeuk en irritatie als spelbrekers.

6. Vermoeidheid

Lusteloos, geen fut, geen energie. Het is de meest voorkomende klacht bij vrouwen in de overgang. U slaapt vaak minder goed. Of u geraakt minder goed in slaap. Gevolg? U bent prikkelbaar en minder geconcentreerd.

7. Hartkloppingen en hogere bloeddruk

Uw bloeddruk klimt, uw hart gaat plots te keer, en dat is even wennen. De oorzaken: onrustige nachten en opvliegers. In dat geval brengt rustig ademhalen vaak soelaas. U ervaart soms ook een beklemmend gevoel in de borst of pijn in de arm.

8. Licht urineverlies

U lacht, niest of hoest. En plots stelt u vast dat u ongewild een druppeltje urine verliest. U merkt ook dat u vaker dringend een plasje maakt. Dus moet u bewust weerstand bieden, en dat is vermoeiend.

Herkent u deze klachten?

Ga op consultatie bij Gerda Desmidt.

© 2019 Gerda Desmidt Menopauzeconsulent – Alle rechten zijn voorbehouden – PrivacybeleidDisclaimer