Natuurgeneeswijzen zijn zowel binnen de alternatieve- als reguliere gezondheidszorg erg gewaardeerd omwille van hun natuurlijk karakter, hun wetenschappelijke onderbouwing en gunstige resultaten.
Het is een autonome geneeswijze die in het antieke Griekenland, in de 5de eeuw voor Christus, is ontstaan. Hippocrates, de grondlegger van deze geneeswijze is, volgens Prof. Dr. Jan Godderis van de Universiteit van Leuven, de eerste die een wetenschappelijke theorievorming betreffende gezondheid en ziekte heeft ontwikkeld. Hippocrates bracht ziekte en gezondheid in verband met de natuur, de kosmos, de logos of rationaliteit en de natuurwetten. Daarmee legde hij niet alleen de basis van de natuurgeneeskunde, maar ook van de moderne geneeskunde.
Opzoeken van de oorzaak van het probleem doet men aan de hand van observatietechnieken : nl anamnese, tongdiagnose, algemene observatie en iriscopie.
Iriscopie is een methode die door de Heilpraktikers in Duitsland veel wordt gebruikt en waarbij men met een soort microscoop de iris van het oog bestudeert. Dit is de enige plaats in het lichaam waar men rechtstreeks op het bindweefsel kijkt. Verschillen in structuur en kleur geven indicaties over de actuele gezondheidstoestand.
Bij de natuurgeneeswijzen legt men het accent op het stimuleren van het zelfgenezend vermogen dat bij iedere mens aanwezig is. Vaak is dit door onze voedings- en levensstijl verzwakt en mede daardoor krijgen we klachten. Het is een holistische methode met aandacht voor de persoon als eenheid.
Deze aanpak spreekt u aan?
Maak dan een afspraak met Gerda Desmidt.Gerda volgde haar opleiding tot Bachelor in de vroedkunde aan het Katho in Kortrijk (nu Vives) en specialiseerde zich verder tot menopauzeconsulent eveneens aan het Vives.
Haar diploma tot Gezondheidstherapeut behaalde ze aan de Europese Academie voor Natuurlijke gezondheidzorg. Ze is daar ondertussen ook docente voor het duidingsvak iriscopie.
Gerda is ook lid van de beroepsvereniging van Gezondheidsbegeleiders.