Acupunctuur en traditionele Chinese geneeskunde

Acupunctuur is het meeste bekend omwille van de naalden en is onderdeel van de Traditionele Chinese Geneeskunde.

Exacter is dat we klachten behandelen door gebruik te maken van Traditionele Chinese geneeskunde waarbij naast de naalden ook kruiden en massage ingezet worden. Het heeft in het huidige China een eigen plaats bij de behandelingen in het ziekenhuis naast de westerse geneeskunde.

Bij het grote publiek wordt acupunctuur nog al te vaak gezien als een methode om pijn te verlichten. Maar het werkingsgebied is veel uitgebreider dan dat. In de Chinese geneeskunde wordt bij elke klacht steeds naar de totale mens gekeken. Er wordt naar de oorzaak van het probleem gezocht om op die manier te komen tot een blijvende oplossing.

Sfeerbeeld Menopauzeconsulent Gerda Desmidt

Opzoeken van de oorzaak van het probleem doet men aan de hand van vier observatietechnieken : nl anamnese, polsdiagnose, tongdiagnose en algemene observatie. Op die manier wordt de unieke energetische balans van de persoon opgemaakt. Dit vormt de basis om te bepalen welke punten er geprikt zullen worden en welke kruiden ingezet worden.

De Traditionele Chinese Geneeskunde kent ook een diepere specialisatie in de gynaecologie. Daarbij worden dan de specifieke vrouwelijke klachten in kaart gebracht en behandeld.
Menopauze vormt daar een onderdeel van.

Menopauze

Volgens de traditionele Chinese Geneeskunde behoren de voortplantingsorganen tot de Nierenergie. De Nierenergie wordt vaak omschreven als “de Bron van het Leven” en beheerst geboorte, groei, voortplanting en ontwikkeling. Ze controleert de botten en vult de hersenen. Ze opent zich in de oren, manifesteert zich in het haar en controleert de twee onderste openingen.
Naarmate we ouder worden neemt onze Nierenergie af met meer kans op osteoperose, vergeetachtigheid, doofheid, grijze haren of haaruitval, ongewild urineverlies.

De Nierenergie heeft een Yin en een Yang aspect.
Yin staat voor vele aspecten en één ervan is koelen. Maar staat daarnaast ook voor herstellen, bevochtigen, harmoniseren, rusten en wordt met de nacht geassocieerd.
yang staat voor actie, beweging en wordt met de dag geassocieerd.

Bij hitteopwellingen of opvliegers is er een balansverstoring tussen het koelen (yin) en het verwarmen (yang) van het lichaam. De koelende energie krijgt de verwarmende energie niet onder controle met als gevolg een golf van warmte als het ware vanuit de voeten naar het hoofd. Als de nachtrust verstoord is, is de yinne periode verstoord en op den duur wordt men moe en raakt men uitgeput.

Als de Yange energie teveel verwarmt dan put ze de yinne energie teveel uit en werkt de bevochtigende functie niet meer goed. Als gevolg daarvan merken we droge huid, vaginale droogte, blaasproblematiek, brekende nagels enz.

Belangrijk is die yin-yang balans zo goed mogelijk te optimaliseren en harmoniseren. Daarbij worden naast het prikken van de naalden ook specifieke herstellende kruiden ingezet. Soms ook is massage aangewezen om beter te ontspannen en harmoniseren.

Deze aanpak spreekt u aan?

Maak dan een afspraak met Gerda Desmidt.

Gerda is een erkende acupuncturist en lid van Eufom, beroepsvereniging voor acupuncturisten.
Ze volgde haar 3-jarige opleiding tot acupuncturist aan de Jing Ming school en ronde die opleiding af met een stage in China. Ze specialiseerde zich verder in de chinese kruiden en de gynaecologie aan het Qing Bai in Nederland. Ze volgt regelmatig bijscholingen bij OTCG

© 2019 Gerda Desmidt Menopauzeconsulent – Alle rechten zijn voorbehouden – PrivacybeleidDisclaimer